„Ako želimo odlučivati, treba otvoriti oči i srce“


subota, 16. travnja 2011.

Kako treba donositi racionalne odluke?
Odlučivanje je kao pojam u vrlo širokoj uporabi, prisutno u svakodnevnom životu, kako profesionalnom tako i u privatnom; to je nešto što čini dio naše svakodnevice. Odluke se donose u svim područjima rada i života čovjeka. No, pitanje koje se postavlja je kako donijeti odluku koja će biti racionalna?
Odlučivanje nastaje kao reakcija na neki konkretan problem, što bi ukratko rečeno značilo da postoji određeni raskorak između onoga što je trenutno i onoga što želimo, te tako moramo tragati za određenim alternativama odnosno izborima kako bismo donijeli što racionalniju odluku. Prema tome, uzmemo li u obzir da su nam ciljevi poznati, prvi korak u odlučivanju predstavlja upravo utvrđivanje alternativa. Gotovo uvijek postoji neki oblik alternative, te stoga ako nam se čini da ima samo jedan on je vjerojatno pogrešan, ili s druge strane nismo dovoljno promislili. Sposobnost razvijanja alternativa jednako je važna kao i pravilan odabir među njima. Ono što nam stoji na putu postizanja željenog cilja jeste ograničavajući čimbenik koji nam omogućuje sužavanje potrage za alternativama. Načelo ograničavajućeg čimbenika glasi: Prepoznavanjem i savladavanjem onih čimbenika koji presudno stoje na putu do cilja, može se izabrati najbolji alternativni pravac akcije.
U cilju što racionalnijeg donošenja odluka najprije moramo biti svjesni da problem postoji i da trebamo donijeti odluku što je stvar naše osobne percepcije. Svaka odluka tako predstavlja spoj triju čimbenika: intuicije, procjene i racionalnosti.
Nadalje, svaka odluka zahtjeva interpretaciju informacija. Podaci se najčešće dobivaju iz različitih izvora te je njih stoga potrebno provjeriti, obraditi i interpretirati. S druge strane, informacija je ključni čimbenik procesa odlučivanja, te ona stoga mora biti: točna, pouzdana, provjerena, sveobuhvatna, adekvatna, potpuna te precizna.
Često se misli kako je najbolji odlučitelj racionalan, tj. kako on donosi odluke i izbore koji maksimaliziraju vrijednost, ali da bi donesena odluka uistinu bila racionalna ona prije svega mora nuditi optimalne izglede za postizanje određenog cilja. Važno je napomenuti i to da vodeći kriterij u racionalnom odlučivanju mora biti efikasnost.


Izvor Weihrich, H., Koontz H.,: Menedžment, MATE, Zagreb, 1994.

Nema komentara:

Objavi komentar